sve o bolestima

17.08.2007., petak

Spolne bolesti

Spolne bolesti – više znanja manja opasnost od zaraze

Spolno prenosive bolesti (SPB), kao što ime kazuje, prenose s čovjeka na čovjeka spolnim kontaktom. Izuzetno rijetko infekcija se može prenijeti i nespolnim putem (npr. kontaminiranim predmetima). Širenju bolesti pogoduju učestalo mijenjanje partnera, loši socijalni i higijenski uvjeti, migracija stanovništva, suvremen način življenja, ali i nedostatak spolne edukacije i kulture.

Svi spolno aktivni moraju znati:

Važno je povjeriti liječniku svoju sumnju na spolnu bolest, čak i ako se dobro osjećate. Obavijestite partnera o svojim sumnjama, a u slijedećim odnosima koristite kondom.

Ne pokušavajte sami izliječiti spolno prenosivu bolest. Ove bolesti su zarazne i neke imaju teške komplikacije i posljedice. Morate potražiti liječničku pomoć.

Većina spolno prenosivih bolesti uspješno se liječi, a ako se ne liječe, mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt. Odmah se uputite liječniku imate li bilo koji od ovih simptoma: bol pri mokrenju i/ili spolnom odnosu, peckanje tijekom mokrenja, neobičan iscjedak iz vagine, penisa, čmara ili mokraćne cijevi, oticanje testisa, krvarenja između menstruacija, svrbež ili nadraženost u području spolovila ili čmara, osip, mjehuriće, ranice, kvržice ili bradavice na vanjskom spolovilu ili oko njega.

Imate li spolno prenosivi bolest, recite to partneru, jer se i on/ona mora liječiti. Uzimajte propisanu terapiju po preporuci liječnika. Popijte cijelu dozu čak i ako se osjećate bolje i nikome ne dajte lijekove koji su propisani vama. Ako se partner ne liječi, a održavate spolne odnose bez zaštite, terapija je uzaludna.

Imajte na umu da kondomi nisu 100% učinkoviti u sprečavanju spolno prenosivih bolesti. Ali pravilna i redovita upotreba lateks prezervativa značajno smanjuje rizik od zaraze. Uz kondome smiju se koristiti samo se lubrikanti na bazi vode.


GENITALNI HERPES doživotni spavač
doživotni spavač

UZROČNIK- virus. Genitalni herpes renosi se spolnim kontaktom. Dva su tipa Herpes simplex virusa (HSV) i oba mogu uzrokovati genitalni herpes. HSV tip 1 najčešće inficira kožu usana, ali može uzrokovati i genitalni herpes. Osobe koje imaju HSV na području usta, oralnim seksom mogu prenijeti virus na područje genitalija partnera. HSV tip 2 češće uzrokuje genitalni herpes, ali može izbiti i na ustima. Infekcije HSV-om povezane su uz veću opasnost od infekcije HIV-om.

SIMPTOMI – prištići i ranice. Bolest stvara bolne prištiće i otvorene ranice u području genitalija, ponekad i na drugim dijelovima tijela, gdje je oštećena koža došla u dodir s virusom. Zaražena osoba može primijetiti povišenu temperaturu, bolove u mišićima, neugodu pri mokrenju, a u području prepona mogu oteći limfni čvorovi. Prištići nestanu za dva do tri tjedna, ali virus ostaje u tijelu (zaraženi je stalni nositelj virusa). Promjene se, rjeđe ili češće ponavljaju cijeli život. Periodičke reaktivacije virusa mogu biti spontane no najčešće su vezane uz emotivni stres, fizički napor, imunosupresiju itd. Kod izraženih simptoma zaraznost za spolne partnere je visoka.

LIJEČENJE – protuvirusni lijekovi. Danas poznati protuvirusni lijekovi samo pomažu u kontroli simptoma, ali ne ubijaju virus i ne uklanjaju ga iz tijela. Zaražene žene mogu prenijeti genitalni herpes nerođenom djetetu u tijeku trudnoće i/ili poroda.


GONOREJA

UZROČNIK – bakterija.
Gonoreju (kapavac, triper) uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae, koja se prenosi seksualnim kontaktom i prvenstveno zahvaća urogenitalne sluznice, a znatno rjeđe druge organe.

SIMPTOMI – različiti kod žena i muškaraca. Gonoreja može biti asimptomatska, pa zaraženi ne primjećuju nikakve probleme. Muškaraci mogu 2-3 dana nakon infekcije primijetiti pečenje u mokraćnoj cijevi, bol za vrijeme mokrenja i krv u urinu i gusti, sluzavi iscjedak iz penisa koji ubrzo postaje obilan, gnojan i žut. Na liječi li se, bolest prelazi u kroničan oblik i može se proširiti na prostatu, sjemenike i pasjemenike, te uzrokovati neplodnost. Kod žena simptomi su manje izraženi ili ih nema. Ako postoje, najčešće se 2-4 dana nakon infekcije pojavljuje gnojni iscjedak i bol i pečenje pri mokrenju. Nastaje bolna upala sluznice porođajnog kanala i bol pri hodu, sjedenju i spolnom odnosu. Može nastati i upala rektuma. Ako se ne liječi, bolest prelazi u kroničnu fazu sa raznolikim komplikacijama koje mogu imati za posljedicu oštećenja raznih organa, neplodnost i izvanmaterničnu trudnoću.
LIJEČENJE – antibiotici. Ako je započeto na vrijeme, liječenje je uspješno.


uzročnik rakaHPV


UZROČNIK – virus. Porodica humanog papiloma virusa (HPV) ima više od 150 tipova, od čega se 40 prenosi uglavnom spolnim putem. HPV se prenosi direktnim kontaktom s osobama koje imaju klinički izražene promjene ili supkliničku, asimptomatsku infekciju. HPV 6 i 11 mogu se prenijeti sa zaražene žene na dijete tijekom poroda, odnosno prolaska djeteta kroz porođajni kanal i uzrokovati rekurentnu respiratornu papilomatozu.

SIMPTOMI- Genitalne HPV infekcije uzrokuju benigne tvorbe, baradvice, genitalne bradavice (kondilome), supkliničke lezije, a visokorizični tipovi HPV-a odgovorni su za nastanak zloćudnih novotvorina vrata maternice i drugih anogenitalnih područja. Genitalne bradavice pojavljuju se u unutrašnjosti ili na vanjskom dijelu vagine, glaviću penisa, te oko anusa. Rjeđe mogu nastati i u ustima i grlu nakon oralnog seksa. Kako će se infekcija odraziti na domaćina ovisi o tipu virusa, zahvaćenoj regiji i stanju imunološkog sustava. Većina infekcija, pogotovo u adolescentnoj dobi, je prolaznog tijeka i biva svladana imunološkom obranom domaćina, no u 1 do 5 % slučajeva, ako se ne liječe, mogu uzrokovati nastanak karcinoma vrata maternice i anogenitalnog područja. U slučaju da je infekcija i savladana imunološkom obranom, virus može ostati u tijelu i kasnije se reaktivirati. U muškaraca su HPV infekcije često asimptomatične i nema vidljivih promjena, zbog čega se događa i previđanje supkliničkih promjena. Pojedini stručnjaci povezuju HPV infekciju u muškaraca sa karcinomom prostate.

LIJEČENJE – ne postoji specifična HPV terapija. Promjene na koži i sluznici uklanjaju se primjenom lokalnih citotoksičnih sredstava i kirurških metoda. Može pomoći jačanje imuniteta – za jačanje lokalnog imuniteta i zaustavljanje djelovanja virusa, koristi se interferon, koji ne liječi infekciju već potiče tijelo da se bori protiv nje. Premaligne promjene na vratu maternice otkrivaju redovitim ginekološkim pregledima i Papa testom, i uspješno se liječe.


Skinuto sa: http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12987
- 21:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2007  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

nastojanje stavljanje šta više članaka o bolestima...
Sve na jednnom mjestu...

Za kopirane članke , ispričavam se !!!
Obavezno će bit link ispod teksta originalne stranice!!!

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr